Klik op deze link voor terug luisteren van de laatste Cocktails uitzending

 

Heerlijk nummer van Mell & Danny Vera - Tennessee Whiskey (Chris Stapleton cover) | Veronica ExpressHistorie van de Nederlandse Popmuziek deel2Op 9 mei 1964 beginnen op 197 meter in de middengolf de testuitzendingen van Radio Atlanta vanaf de MV Mi Amigo. Dit zendschip is op 27 april 1964 in internationale wateren, voor de kust bij Frinton-On-Sea, voor anker gegaan. Op 12 mei 1964 starten de reguliere uitzendingen van Radio Atlanta. Discjockeys zijn o.a. Keith Martin, Richard Harris, Bob Scott, Tony Withers (alias Tony Windsor) en Mike Raven. Tegenvallende inkomsten dwingen eigenaar Allan Crawford de zeezender aan Ronan O'Rahilly van Radio Caroline te verkopen. Op 2 juli 1964 verdwijnt Radio Atlanta uit de ether. Vanaf de MV Mi Amigo komen sindsdien de uitzendingen van Radio Caroline South. De MV Frederika gaat bij het eiland Man voor anker en zendt voortaan de programma’s van Radio Caroline North uit.

11 MEI 1974
Radar Love van Golden Earring komt op 11 mei 1974 binnen in de Billboard Hot 100. Deze single, met op de B-kant Just Like Vince Taylor, bereikt op 27 juli 1974 de dertiende plaats. Radar Love is de eerste Amerikaanse hit voor de Haagse groep. Het album Moontan, waar Radar Love op staat, is op 4 mei 1974 de Billboard-albumlijst binnengekomen. De LP blijft op de twaalfde plaats steken.


12 Mei

Vanaf het zonovergoten eiland Curaçao presenteert Lex Harding op 12 mei 1989 voor de laatste keer de Nederlandse Top 40 bij Veronica op Radio 3. Na 22 jaar Radio Veronica begint hij met Radio Télé Veronique aan een nieuw avontuur. Lex Harding heeft, met tussenpozen, negentien jaar lang de Top 40 gepresenteerd. Radio Télé Veronique begint op 3 oktober 1989 met haar uitzendingen via de Nederlandse kabelnetten. Lex Harding heeft deze zender samen met Ruud Hendriks opgezet onder de vlag van het Luxemburgse RTL.

15 mei 1971

Om tien over acht ’s avonds vertrekken op 15 mei 1971 drie mannen in een rubberboot naar de Mebo 2 van Radio Noordzee Internationaal die voor de kust bij Scheveningen in internationale wateren voor anker ligt. Drie uur later arriveren zij bij het zendschip. Twee van hen klimmen aan boord en plaatsen een bom in de machinekamer. De discjockeys en de bemanning hebben niets in de gaten. Zij kijken op televisie naar een voetbalwedstrijd. Na het vertrek van de rubberboot merkt men aan boord dat de machinekamer in brand staat. Discjockey Alan West vraagt in de uitzending op 220 meter in de middengolf om assistentie voor het blussen van de brand. De schade is (omgerekend) bijna veertigduizend euro. Op 17 mei 1971 wordt Norbert Jurgens, een reclame-medewerker van Radio Veronica, gearresteerd. Hij zou opdracht hebben gegeven voor deze aanslag op de Mebo 2. Een dag later wordt ook Radio Veronica-directeur Bull Verwey gearresteerd. Hij wordt veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf.16 MEI 1969
Na een paar jaar Radio Veronica met demo’s te hebben bestookt, wordt de Amsterdamse boekhouder Tom Mulder op 16 mei 1969 bij de zeezender aangenomen. Van programmaleider Henk van Dorp krijgt hij de naam Klaas Vaak, omdat hij ’s avonds laat Het Radio Drama gaat presenteren. Dit programma wordt op 22 mei 1969 voor het eerst uitgezonden. Als eerste plaat draait Klaas Vaak een cover van Back In The USSR, gezongen door Chubby Checker. Als tune gebruikt hij Scarlett O’Hara van de ex-Shadows Jet Harris & Tony Meehan. In augustus 1973 stapt Klaas Vaak op bij Radio Veronica. Hij is het niet eens met de gang van zaken rond de ledenwerfacties van de zeezender. Hij treedt in dienst bij de TROS. Voor deze omroep gaat hij op Hilversum 3 programma’s maken.


Laatste uitzending piratenzender Veronica (1974)
19mei 1974

The Cats besluiten vanaf 19 mei 1974 met optredens te stoppen. In de sporthal in Purmerend geeft de groep een afscheidsconcert. Piet Veerman is grotendeels verantwoordelijk voor deze beslissing. De zanger heeft al eerder willen stoppen nadat de groep eind 1973 in Amerika plaatopnamen heeft gemaakt. De overige leden van The Cats proberen Piet Veerman tevergeefs op andere gedachten te brengen. Na 19 mei 1974 wordt er door The Cats alleen nog maar voor televisie opgetreden


20 mei 1989

De Amsterdamse volkszanger Sjakie Schram overlijdt op 20 mei 1989. In 1962 heeft hij zijn eerste hit met Tante Mien Mag Ik Je Poesje Even Zien. Het meeste succes heeft Sjakie Schram met Glaasje Op Laat Je Rijden. Die haalt in februari 1966 de derde plaats in de Nederlandse Top 40. Als Sjakie Schram 49 is, wordt hij getroffen door een hartaanval. Hij moet het rustiger aan doen van de dokter. Sjakie Schram is 62 jaar geworden.
23 MEI 1969
Joost den Draayer presenteert op 23 mei 1969 de eerste VPRO Top 30 op Hilversum 3. In het AVRO-radioprogramma Schiffers.FM zegt de toenmalige producer Will Hoebee in mei 2001 dat deze hitparade “met de natte vinger” is samengesteld. “Op de grond hebben wij een stapel singles liggen. Wij bepalen tijdens de uitzending de volgorde”, aldus Will Hoebee. In 1970 neemt de NOS de lijst over. De Hilversum 3 Top 30 wordt dan aan de hand van concrete verkoopcijfers samengesteld. Als Joost den Draayer in 1971 definitief naar Radio Noordzee Internationaal vertrekt, neemt Felix Meurders de presentatie van de Hilversum 3 Top 30 over. Hij verandert de naam in De Daverende Dertig.
27 MEI 1976
Bij de TROS op Hilversum 3 wordt op 27 mei 1976 de eerste Europarade uitgezonden. Ferry Maat is van vier tot zes uur ’s middags de presentator van deze nieuwe hitparade. Hugo van Gelderen, die leiding geeft aan de Hilversum 3-afdeling van de TROS, is geestelijk vader van de Europarade. Hij is twee maanden half Europa doorgereisd om met radiostations te overleggen over de levering van gegevens voor de Europarade. Naast deze nieuwe Europese lijst begint de TROS op 27 mei 1976 met De Polderpopparade, een wekelijkse hitparade van de bestverkochte Nederlandse producties. Ad Roland is de presentator. Bovendien lanceert de omroep op deze dag de TROS Paradeplaat. De eerste is S-S-S-Single Bed van Fox.